Ahşap Sandalye Trendleri

Ahşap Sandalye Trendleri

Ahşap kullanımı günümüzde ahşap sandalye üretimi, cephe kaplama, iç mimariye kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Ahşabın üretim maliyetleri, kolay şekillendirilebilmesi ve girdiği her ortama sıcak bir atmosfer katması ile uzun yıllardır vazgeçilemeyen üretim ürünlerinden birisidir.

Ahşap ile üretilen her ürün oldukça fazla el işçiliği görmektedir. Ahşabı şekillendirmek kolay olsa da işleyip doğru aşamalardan geçirmek ustalık ister.

Ahşaptan sandalye ve mobilya üretiminin tarihine bakacak olursak milattan önce 3000 yıllarına dayanır. O zamanlarda üretilen sandalyeler kütüğün çok basit işlenmesiyle oluşturulan ürünlerdir.

Günümüzde kullanılan ahşap teknolojileri ile tasarımsal olarak ince işçilikli ürünler görmekteyiz. Ülkemizde ahşap sandalye modelleri arasında en popüler ürünlerden başı çeken büküm sandalyedir.

Türkiye’de Ahşap Sandalye Trendleri

Ülkemizde ahşap sandalye kullanımı çok geniş yelpazededir. Ahşap sandalye üretiminde farklı tasarımlar ve farklı materyallerin kullanımı ile oldukça şık ürünleri görebiliyoruz. Bahçe grubu, yemek masası sandalyeleri, bar tabureleri gibi bir çok farklı alanda ahşap sandalye kullanımı oldukça popülerdir.

ahsap-sandalye

Ahşap sandalyeler metal-ahşap, cam-ahşap, pvc-ahşap karışımları ile üretime uygundur. Mutfaklar için modern tasarımlar tercih edilirken, oturma grupları için daha çok retro ve vintage modeller trend ürünlerdir.

Ülkemizde son 5 yıl için konuşursak en çok tercih edilen tasarım ahşap büküm üretim tekniği ile elde edilen tasarımlardır. Neredeyse her evde ahşap büküm sandalye veya ahşap büküm mobilya ürünlerini görebiliriz.

Ahşap bükme işlemi hayal gücüne bağlı olarak yetenekli ustaların elinde her türlü şekle sokabileceği bir tekniktir.

Büküm Sandalyeler Nasıl Üretilir?

Büküm sandalyelerin üretim aşaması karmaşık bir takım işlemi içerir. Türkiye’de büküm sandalyeler  marangoz ustaları tarafından Osmanlı’nın son dönemlerinden beri üretilmektedir. Her ustanın ahşabı işleme aşamaları farklıdır.

Büküm ahşap üretimi için en uygun ağaç türleri başlıca; Kayın ağacı, Dişbudak ağacı, Kestane ağacı, Meşe ağacı ve Gürgen ağacıdır. Ahşap bükme için ağacın yapısının buhar işlemine tutulduğunda kolayca esneyebilmesi esas alınır. Bu sebepten dolayı ince iğne yapraklı ağaçlara göre geniş yapraklı ağaçların yapısı bükme işlemine daha yatkındır.

Büküm Sandalye Üretimi

Büküm sandalye üretiminde farklı üretim teknikleri kullanılsa da temel prensibi buhar ile ahşabı yumuşatıp ardından şekillendirmeyi içerir. Ahşaba şekil verilmesi işlemi bittikten sonra ahşap fazla nemden arındırılıp tekrar sertleşmesi beklenir. Bir sonraki işlem ahşap üzerinde oymacılık işlemlerinin gerçekleştirmesi ve ustanın aklındaki desenleri sandalyeye işlemesinden geçer.

Ahşap reçine ile kaplanır ve sağlamlaştırılıp ardından parlaklık kazandırılır. Boyama işlemi ve parçaların montajı ile birlikte sandalye genel formuna ulaşır. Cila işlemi tekrar uygulanır ve son dokunuşlar yapılır.

Büküm sandalyelerin üretim aşaması bu şekildedir. Bütün bu işlemlerin uygulanıp bükme sandalyenin son haline ulaşması ustanın becerisine bağlı olarak 4 gün ila 7 gün arasındadır.

Günümüzde ahşap büküm makinaları ile bu süre bir miktar daha düşebilmektedir.

Ahşap Üretim Ürün Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ahşap üretimi ve işlemesi günümüzde yüzlerce firma tarafından yapılsa da bu ürünlerin zaman geçtikçe kolayca yıpranması ve deforme olması görülmektedir.

Bunun sebeplerinden bazıları;

  • Üretim ham maddesi kalitesiz ve ucuz malzemelerden kullanılması.
  • Ustaların yeterli deneyiminin olmaması.
  • Yanlış ham madde kullanımı.
  • Montajındaki malzemelerin dayanıksız olması ve yanlış yapılması.
  • Ürünün yanlış alanlarda kullanılması (Mutfak sandalyesini bahçede kullanmak vb.)

Ürünlerin çabuk deforme olmalarının birkaç sebebi bunlardır. Tasarımını beğendiğiniz ve zevkle aldığınız ahşap ürünlerinizi uzun yıllar kullanmak istiyorsanız üretici firmanın kaç senelik tecrübesi olduğu, hangi ahşap ham maddeleri kullandığı gibi detaylara dikkat etmelisiniz.